Skip to main content

Sejarah SKDABB

Creator: AIZUDDIN SAAD Credit: NSTP

Sekolah Kebangsaan Dato’ Abu Bakar Baginda atau nama ringkasnya SK Dato’ Abu Bakar Baginda merupakan sebuah sekolah kebangsaan yang  terletak di Kampung Dato’ Abu Bakar Baginda dan berhampiran Pintu Satu Putrajaya.

SK Dato’ Abu Bakar Baginda mula dibina pada tahun 1957 dengan kerjasama penduduk Kampung Dato’ Abu Baginda yang diketuai oleh ketua kampong Allahyarham Hj. Zainuri b Hasan.

Pada tahun 1961, sebuah bangunan yang mempunyai 3 buah bilik darjah telah dibina dan seramai 51 orang murid telah belajar di sini. Guru besar yang pertama ialah Encik Mohamad Sharif bin Othman. Guru besar pada tahun ini ialah Puan Hajah Wan Nor Fadriah bt Wan Idris .

SK Dato’ Abu Bakar Baginda telah dirasmikan oleh Menteri Besar Selangor iaitu YB Dato’ Abu Bakar Baginda. Sekolah ini diberi sempena nama beliau.

Pada tahun 2015, bilangan murid sekolah ini ialah 621 orang termasuk murid prasekolah.Sekolah ini mempunyai 18 buah kelas aliran perdana (Tahun 1-6) dan sebuah kelas prasekolah.Bilangan guru juga telah bertambah kepada 50 orang.

  • Hits: 309