Skip to main content

Lokasi Kg

Secara umumnya Kg Dato Abu Bakar Baginda terletak di dalam Mukim Dengkil, Sepang, Selangor dan berhampiran bandar-bandar seperti Putrajaya dan Kuala Lumpur.

Hal ini telah menyebabkan kampung tersebut menjadi tempat persinggahan yang agak popular. Selain itu, Kg Dato Abu Bakar Baginda juga terletak berhampiran Universiti Putra Malaysia, Universiti Tenaga Nasional, Universiti Kebangsaan Malaysia dan beberapa Pusat Latihan.

Kampung ini adalah kampung moden kerana terdapat pelbagai kegiatan urbanisasi yang dijalankan di kampung ini. Bentuk muka buminya merupakan tanah pamah yang rata dan berbukit-bakau.

Di kampung ini, terdapat beberapa kemudahan awam yang telah disediakan oleh pihak kerajaan bagi kesenangan para penduduk. Antaranya ialah sekolah, masjid, dewan orang ramai dan balai polis.

Kampung ini seumpama SEGITIGA EMAS kerana lokasinya yang menarik, Kampung Dato Abu Bakar Baginda ini umpama titik pertemuan diantara bandar yang sedang membangun sekitarnya seperti Bandar Baru Bangi, Putrajaya, Kajang dan lain-lain lagi.

  • Hits: 610